МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ЧЕСТВА В БРЮКСЕЛ С КОЛЕГИТЕ СИ 30 ГОДИНИ „ЕРАЗЪМ“

Начало » Последни публикации

23.05.2017

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в честванията на 30-годишния юбилей на програма „Еразъм“ в Брюксел заедно с останалите образователни министри от Европа. Всички се обединиха около тезата, че програмата трябва да продължи, при това с ясен финансов ангажимент, за да може да се разпространят добрите практики по нея.

Ако през 1987 са пътували 10 000 души на стаж, днес 10 милиона млади хора участват в програми за мобилност, стана ясно на срещата. „Привилегията, която има днешното поколение - да пътува неограничено, да черпи знание от другите, да се учи и работи в мултикултурна среда, е всъщност свобода, която трябва да пазим и да разпространяваме“, заяви министър Вълчев. По време на нашето председателство на ЕС страната ни ще предостави платформа на държавите членки да изведат основните насоки за продължаването на програмата „Еразъм +“, уточни министър Вълчев.

Той е обсъдил с еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич стартирането на обществена консултация по предложението на комисията за насърчаване на общественото приобщаване посредством формално и неформално учене. Консултацията ще се проведе в следващите 12 седмици. Министър Вълчев увери, че българските учители и всички партньори на МОН ще участват активно в нея.

Министрите стигнаха до съгласието, че намаляването на агресията в училище е проблем, с  който се опитват да се справят всички държави. Затова сред важните приоритети на нашето председателство през 2018 година ще бъде да изготвим препоръка до Съвета на Европейския съюз, с която да зададем основна рамка за гражданското образование и за разпространяване на общите ценности на Европа.  „Постигнахме съгласие, че всички трябва да работим за приобщаващо образование, като започнем да създаваме граждански навици и да възпитаваме в общи европейски ценности децата от най-ранна детска възраст“, посочи още министър Вълчев.

 

 

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“