МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБЩИНИТЕ СА ОСНОВЕН ПАРТНЬОР ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

30.08.2017

Сътрудничеството между образователните институции и общините е изключително важно, за да се реши проблема с оставащите извън училище деца. Около това мнение се обединиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов по време на националното съвещание с началниците на регионалните управления на образованието (РУО) в Арбанаси.

Голямото предизвикателство през тази учебна година е да обхванем всички деца в образователната система,  заяви министър Красимир Вълчев. Той посочи, че механизмът за обхват, който стартира с работата на над 1000 екипа, ще бъде доразвит, за да действа постоянно и да работи устойчиво за записването, но и оставането на учениците по-дълго в системата.

Една от новостите през тази учебна година е облекчаването на административната тежест за учителите в наредбата за приобщаващото образование, което ще им даде повече време за работа с децата, изтъкна министър Вълчев. През октомври МОН ще предложи промяна на закона за бюджета с цел диференциране на стандартите за финансиране на професионалните паралелки. Идеята е за определен брой професии, необходими на регионално ниво, да има допълнително финансиране.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“