УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА МОГАТ ДА СЕ ОБУЧАВАТ БЕЗПЛАТНО В НОВ ЦЕНТЪР ПО ПРИРОДНИ НАУКИ В КАЗАНЛЪК

Начало » Последни публикации

12.09.2017

Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по природни науки към Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Сградата към училището беше открита днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, директора Красимир Дамянов, кмета на града Галина Стоянова, областния управител Гергана Микова и началника на Регионалното управление по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова. За изграждането и бяха отпуснати 500 000 лв. с постановление на Министерския съвет и още толкова от бюджета на Министерство на образованието и науката.

В новия център учениците ще могат да изучават природни науки в модерни кабинети, компютърни зали и лаборатории. Новата материална база ще провокира интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обхващане и обучение, посочи министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че за последните 10 години голям брой образователни институции са били реновирани. „Предстоят да бъдат реализирани инвестиции за материална база в размер на над 300 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Желанието ни е да имаме повече училища като математическата гимназия в Казанлък. Най-добрият начин да привлечем повече ученици към образованието и в частност към математика, информатиката и инженерните науки е да прилагаме този модел“, каза министърът и апелира родителите да насърчават децата си да учат природни науки.

Според Красимир Вълчев усилията на учителите и осигуряването на извънкласни форми, спорт и изкуство могат да направят образованието по-интересно. „Мотивацията на учителите е от голямо значение. Заложили сме двойно увеличение на заплатите и това е напълно изпълнимо в следващите 3-4 години. Със сегашното увеличение от 1 септември за първи път средната заплата на преподавателите стана по-висока от средната в страната. Необходимо е да обезпечим системата с кадри, като ще се стараем да привличаме повече млади и образовани хора към професията“, добави Вълчев.

Министърът получи грамота от кмета на Казанлък Галина Стоянова за особени заслуги за развитието на образованието в града. Тя благодари за личната му подкрепа и за финансовия ангажимент на правителството за изграждането на модерната сграда. Директорът Красимир Дамянов заяви, че това е пътеката на града в българското образование и призова повече училища да прилагат този образователен модел.

След като разгледа кабинетите в Центъра по природни науки министърът се срещна с директори на училища и детски градини в града, както и с екипите по обхват по междуинституционалния механизъм. Красимир Вълчев подкани педагозите да използват възможностите на социалната система, за да привличат повече деца. „Може да предлагате помощи в натура, ако семействата нямат достатъчно пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези възможности, обсъждаме и други. За правителството да не пращаш децата на детска градина или училище е равно на престъпление и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят разговори какви са вариантите това да се случи“, каза още Красимир Вълчев. Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“