КМЕТОВЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ В ЕКИПИТЕ ПО ОБХВАТ НА ДЕЦА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Начало » Последни публикации

12.09.2017

Кметовете на по-малките населени места активно се включват в екипите по обхват и приобщаване на деца и ученици в образователните институции. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Павел баня и село Братя Даскалови. Кметовете и кметският наместник от десетте села в община Павел баня обикалят по адреси заедно със специалистите от Регионалното управление на образованието в Стара Загора, социалните работници и полицаите, за да убеждават родителите да изпращат децата си на детска градина и училище.

Екипите в двата района са започнали работа, като са включили и медиатори. Те заявиха, че са достатъчно мотивирани и ако сега в цялата страна бъдат привлечени децата обратно в училище, в бъдеще ще има достатъчно образовани родители. Министър Вълчев ги посъветва да съсредоточат усилията си върху 5 и 6-годишните, защото е най-важно те да бъдат ограмотени и да не натрупат пропуски преди първи клас.

По време на срещите в двете общини представителите на екипите по обхват споделиха, че нямат проблем с необхванати деца и ученици, но често учениците отпадат в по-горните класове. Като основни причини те посочиха културните различия, сключването на ранни бракове и дори започването на работа от децата. Директорите и учителите могат да се възползват от възможността да предлагат семейни помощи в натура, като се съобразят с индивидуалните нужди на всяко дете. Благодарение на промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи предписанията на педагогическите специалисти ще бъдат задължителни за Агенцията за социално подпомагане, добави министър Вълчев. Той призова да не се прикриват отсъствия и заяви, че министерството ще прави активни проверки за отсъстващите от училище.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“