МОН ПРЕДСТАВИ КОНЦЕПЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

Начало » Последни публикации

13.09.2017

Концепция за професионалното образование и обучение бе представена днес за първи път за обществено обсъждане на форум, организиран от Министерство на образованието и науката. Предмет на стартиращите дебати по региони ще са възможностите за създаване на гъвкави пътеки и атрактивни опции за придобиване на професионални умения за всички ученици. Също така ще се цели и насочване на повече и мотивирани младежи към информиран избор на професия както според техните способности и интереси, така и съобразно нуждите на икономиката.

Професионалното образование е основен наш приоритет , защото то е от национално значение, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нея с развитието на новите технологии и глобализацията образователната система трябва  да стане по-гъвкава. По думите на заместник-министър Михайлова след проведените четири работни срещи с работодатели започват по-широките обсъждания. „Търсим различни варианти дуалното образование да бъде не само по-популярно, но и по-широко застъпено“, изтъкна още Михайлова.

Предстоящите дискусии ще са в София на 26-ти септември, а на 27-ми – във Враца. На 2-ри и 3-ти октомври са срещите в Ловеч и Шумен, а във Сливен и Хасково – на 12-ти и 13-ти.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“