НАД 300 МЛН. ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ ВЛОЖЕНИ В ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

Начало » Последни публикации

14.09.2017

Над 300 милиона лева ще бъдат инвестирани през следващата година в обновяване на образователната инфраструктура, включително и във Враца. Проектите ще бъдат реализирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. Това обяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след откриването на обновената сграда на Начално училище “Св. Софроний Врачански“ във Враца.

Училището, което догодина ще чества 110 години от създаването си, е обновено със 136 000 лева, отпуснати от МОН, след като покривът е бил разрушен. Сградата е изцяло санирана, подменено е вътрешното остъкление.

Кметът на Враца Калин Каменов, който също бе на тържеството с областния управител Малина Николова и началника на Регионалното управление на образованието Галина Евденова, благодариха на МОН за подкрепата.

В училището учат 411 ученици, а тази година са записани 89 първокласници. Имаме амбициозни деца и амбициозни родители, които са ключът за  успехите ни, споделиха учителите. От 2001 г. училището работи по европейски образователни проекти.

МОН е финансирало с 20 000 лева и разкриването на нова група във врачанската детска градина „Европейчета“.

Проблемите с обхващането на всички деца в предучилищна и училищна възраст в образователната система бяха акцент по време на работната среща с директори на детски градини и училища в област Враца. Министър Красимир Вълчев призна, че в изработването на правителствения механизъм за обхват и създаването на екипи, които в момента работят за приобщаване на деца и ученици, е използван добрият пример и успешната практика на община Враца.

Мотивираните учители са основният фактор, увеличението на учителските заплати е ясно послание, че разчитаме на тях, посочи министърът.

Това е първият министър, който пое тежката задача, въпреки критиките, да върне децата в училище, отбеляза кметът Калин Каменов.

Поехме ангажимент да облекчим от административна работа учителите и направихме първа сериозна крачка, каза Красимир Вълчев. Надявам се да подкрепим детски градини и училища, в които условията на работа са по-трудни, заяви още той. Ще има скоро и защитени, и средищни детски градини.

Ние, като правителство, дадохме ясен сигнал, че държавата иска с всички институции и политики да се бори с неграмотността, кметовете също дадоха този сигнал и се надявам да почувстваме резултатите от тези усилия, допълни Вълчев. Той посочи, че все по-често причините да не се посещава училище, са културни, а не толкова социални.

Пред министър Вълчев директори и учители изтъкнаха, че са необходими стимули за учениците и учителите, за да постигнат резултати. Особено за онези преподаватели, които работят в трудна среда, с деца от уязвими групи.

От 3,5 до 4,5% се увеличава възможността за диференцирано заплащане, съобщи още министърът. Той апелира по този начин да се отчитат положените усилия на учителите.

Вълчев обяви, че от догодина ще се промени формулата за финансиране, ще се отчитат и неравенствата при детските градини и училища. Основната цел е да се привлекат по-добри специалисти в отдалечени райони. Ще се отчита и концентрацията на деца от уязвими групи.

Днес в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца, чиито възпитаници редовно са победители на олимпиади и състезания у нас и в чужбина, бе открит и нов Смарт кабинет.  В него ще се провеждат занятия по различни предмети, особено по които има нови учебници и има възможност за дигитално обучение.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“