УЧЕНИК ОТ МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ В ПЛЕВЕН ПОЛУЧИ ДВА ПРИЗА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНКУРС ЗА МЛАДИ УЧЕНИ

Начало » Последни публикации

27.09.2017

Ученикът от математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен Чавдар Лалов завоюва две престижни награди на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS),  който се проведе между 22-ри и 27-ми септември в Талин. Единайсетокласникът получи трета награда от журито, както и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF). В конкурса участваха 89 проекта от 33 държави. EUCYS е един от най-реномираните научни форуми за младежи и се провежда ежегодно от 1989 година насам под егидата на Европейската комисия. 

Чавдар получава и възможност да участва в LIYSF, едно от най-престижните събития, целящи да повишат публичният имидж на науката в обществото и да помогнат на най-младото поколение учени и изследователи. Проектът на Чавдар Лалов носи заглавие "Върху структурата на несамопресичащите се разходки и свързващата константа". Той предлага нови резултати в една научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от които датират от зората на комбинаторната геометрия.  

Отлични отзиви за представянето си получиха и другите български участници - Радослав Димитров и Василена Цветанова, които представиха нови алгоритми с евентуално приложение в биоинформатиката, както и Теодор Алексиев и Симона Христова, възпитаници на успешната българска астрономическа школа. 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“