БЪЛГАРСКИ И БРАЗИЛСКИ УНИВЕРСИТЕТИ ЩЕ ОБМЕНЯТ ОПИТ В НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Начало » Последни публикации

04.10.2017

Български и бразилски университети ще си сътрудничат в областта на научните изследвания и технологиите. Възможностите за обмяна на опит, както и за провеждането на съвместни проекти и обучителни програми, бяха обсъдени на среща на заместник-министъра на образованието и науката проф. Иван Димов с директора на Центъра за технологично развитие към Университета в Бразилия проф. Сандерсон Маседо Барбальо и временно управляващия посолството на страната в България г-н Рикардо Герра. „Със сътрудничеството ще целим да се засилят научните изследвания в България и да ги обвържем с патенти и стартиращи компании. Във висшите ни училища и БАН има силни колективи от световно разпознаваеми учени с много добри показатели в световните научни бази данни“, обясни заместник-министър Димов. Той допълни, че България вече участва успешно в съвместни изследвания с Бразилия, САЩ, Китай, Южна Африка и други страни. Проектите по програмата  AIR Center са свързани с Антарктида, океанските течения, климата и високопроизводителните изчисления на суперкомпютри.
Проф. Барбальо посочи, че задълбочаването на двустранните връзки между Бразилия и България ще подпомогне за развиването на патентното право и ще предложи нови възможности на учените за учредяването на стартъп компании с възможности за бизнес.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“