БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Начало » Последни публикации

04.10.2017

Български ученици спечелиха призови места на III Международна олимпиада по френски език за страните членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ) и на нейния Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа. Състезанието се проведе в арменския град Агверан от 25 до 30 септември 2017 г. В него участваха победителите от националните кръгове на 33 страни, сред които Албания, Армения, Република Македония, Република Молдова и Румъния. Българският отбор беше представен от шестима участници – единадесетокласниците от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София Ивета Димитрова, Александра Дженева и Никола Малинов и бъдещите абитуриенти Елизабета Дулендарова от 35 СУ „Добри Войников“ в София , Браяна Ракова и Константина Кирилова от 9 ФЕГ.

Учениците се състезаваха в два етапа – писмен индивидуален за нива В1 и В2 от Общата европейска езикова рамка и устен по екипи, които бяха сформирани чрез жребий с по един представител от всяка страна. В писмения кръг за ниво B2 Константина Кирилова се класира на второ място с минималната разлика от 0,5 точки от най-добрият участник, а Елизабета Дулендарова зае третото място.

По време на екипното устно състезание учениците трябваше да представят телевизионен дебат по избрана тема. Предварително те се бяха подготвили по тематичните области: “интернет като образователен ресурс“, „как мога да променя живота чрез професията, която съм избрал?“, „приятелство и толерантност“, „любимите хобита на младите хора“, „въображаемо пътуване във Франция“ и „семейството или професионалната кариера“.

Първото място за ниво В1 в този етап беше присъдено на екипа на Никола Малинов от 9 ФЕГ, който беше в ролята на водещ на дебата. Александра Дженева участва в екипа, класиран на второ място, а третото беше отредено на екипа на Ивета Димитрова. При ниво В2 екипът, в който участва Елизабета Дулендарова зае първо място, а двата екипа, в които участваха Константина Кирилова и Браяна Ракова, бяха класирани едновременно на второ място.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“