ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА ВРЪЧИ ДИПЛОМИ ЗА ШИВАЧ НА ЖЕНИ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

Начало » Последни публикации

06.11.2017

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева връчи удостоверения за придобита професионална квалификация за шивач на жени от уязвими групи от пловдивския кв. "Столипиново".

Те са част от образователната програма социално предприятие - шивашка работилница, създадено от фондация " Национален алианс за работа с доброволци. В рамките на шест месеца деветте жени са се обучавали в Комплекс за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив по програмите на Министерството на образованието и науката за професионална подготовка по професия шивач. След завършването на курса те ще започнат работа в местни предприятия.

Преди връчването на удостоверенията заместник-министър Сачева ги насърчи да предават примера на децата си и да ги изпращат на училище. "Това ще им донесе по-добър живот и бъдеще", посочи тя. Сачева подкрепи социалното предприемачество и заяви, че моделът трябва да се мултиплицира. "В България трябва да се възползваме повече от възможностите му. Комплексният подход в днешно време е решаващ за развитието на образователната и социалната система, както и за икономиката на страната", добави тя. Деница Сачева акцентира и върху добрия модел на сътрудничество между неправителствения сектор и Община Пловдив.

Заместник-кметовете на града Стефан Стоянов и Георги Титюков също похвалиха дипломираните шивачки и подчертаха, че те са добрият пример. "С последователни усилия човек може да вземе живота си в ръце и да направи кариера. Така се гради добро съвременно общество", каза Стоянов след церемонията.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“