ЗАМ.-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ВАЖНО Е ДЕЦАТА ДА ПОСЕЩАВАТ ГРАДИНА, ЗА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

05.12.2017

Образованието е приоритет на правителството, но би трябвало да е основен приоритет на цялото общество, защото благосъстоянието е възможно само през образование. Обхващането на деца от ранна детска възраст в детски градини е ключово, за да посещават училище след това, да могат да се реализират, да намерят работа и да бъдат достойни граждани. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева приветства откриването на първата детска градина в Монтана, построена през последните 35 години. 107 деца ще посещават модерната  градина в квартал „Кошарник“. Надявам се детската градина и Центърът за интегрирани здравни и социални услуги да променят живота на децата и техните семейства, каза Сачева.

Лентата при откриването на новата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ бе прерязана от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, посланика на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и кметът на община Монтана Златко Живков. Сред гостите бе и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, представители на местната власт, ромски организации и общността в квартала, родители, деца.

Градината е построена по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, по която партньори са социалното, здравното и образователното министерство.

В новата постройка има и зали за извънкласни и извънучилищни дейности, както и за работа с родители, общностни срещи и празници и други събития, също и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

МОН ще финансира проект на детската градина по националната програма за информационни технологии. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“