ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА КЪМ МЛАДИ УЧИТЕЛИ: НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ УЧИТЕ!

Начало » Последни публикации

08.12.2017

Няма идеален учител, но учениците искат и харесват истинския учител. Не спирайте да учите всеки ден! Учете се от колегите си, от наставниците, от света около нас, от учениците си в класната стая.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова приветства младите учители във Враца, които на 8 декември се събраха в Регионалното управление по образование заедно с експерти и наставници. Таня Михайлова специално поздрави директорите и РУО, благодарение на които във Враца се привличат все повече млади учители – тази година те са 151, докато преди години са били едва 23. Михайлова  изтъкна, че за оставането им в училище е много важно да имат подкрепата на опитните си колеги и наставници. Учителят трябва да даде модел за поведение, не само да дава знания. Важно е да спечелите доверието на учениците, допълни тя. 

По-доброто заплащане е много важно, но за оставането в професията са от значение и възможностите за по-бързо кариерно развитие, посочи заместник-министърът.

Началникът на РУО-Враца Галина Евденова подчерта, че учителската професия е тази, която подготвя всички професии на света. Тя подсказа на младите си колеги какво трябва да очакват от своите наставници – да са добри слушатели, да бъдат доброжелателни, честни и подкрепящи. От 151-те млади учители 74 имат наставници. Наставници има и за студентите, които са стажант-учители. Може да имате повече наставници неформално, защото от всеки може да крадете занаят, посочи г-жа Евденова и добави, че младите учители ще са наставници на по-опитните при навлизането на електронните дневници.

Във Враца г-жа Таня Михайлова присъства на откриването на интерактивен кабинет в иновативното основно училище „Васил Левски“, където успяват да интегрират ученици от социално уязвимите групи. Училището е първенец в три поредни олимпиади по гражданско образование. Политика на колектива е да се привличат родители с доказан обществен и професионален авторитет, които да убедят родителите на деца от уязвими общности колко ценно е образованието за успешна реализация в живота. В Деня на младия учител, който РУО-Враца организира за първи път, в училището бяха обявени победителите в конкурса за есе „Учителят мечта“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“