МОН ОТЛИЧИ ШЕСТИМА УЧЕНИЦИ В КОНКУРС ЗА ЕСЕ И РАЗКАЗ

Начало » Последни публикации

20.12.2017

Шестима ученици заеха призовите места в националния конкурс за есе или разказ на тема „Европа в България“, който има за цел да популяризира Председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г. Децата се състезаваха в две възрастови групи – от V до VII клас и от VIII до XII клас, като по-малките трябваше да пишат разкази, а гимназистите – есета.

До финала достигнаха 55 разказа и 69 есета на ученици от цялата страна. Победител в първата възрастова група е седмокласникът Йоан Иванов от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък. На второ и трето място са седмокласничката Наталия Таранинова от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, и шестокласничката Кристела Кюлевчиева от СУ „Св. Княз Бориз I” в с. Старцево, област Смолян. При големите първото място зае ученичката от XI клас в 164 Испанска гимназия Камелия Хаджиева, а нейни подгласници са деветокласничката от СУ „Св. Климент Охридски“ в Троян Мария Ковачева и десетокласничката от ямболската Природо-математическа гимназия Йоанна Кръстева. Наградата за шестимата ученици е посещение в Брюксел и в европейските институции през февруари 2018 г.

До 15 януари 2018 г. Министерството на образованието и науката ще обяви победителите и в националния конкурс за детска рисунка, който е на същата тема. В него участват деца и ученици от предучилищните групи до IV клас. Рисунките, които са допуснати до националния етап, ще се използват при провеждането на културни събития по време на Председателството на България на Съвета на ЕС. Класираните на първо, второ и трето място ще получат грамоти от министъра на образованието и науката. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“