МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: С УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ИНВЕСТИЦИИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ГРАДИМ ПО-ПРИОБЩАВАЩА И ИНОВАТИВНА ЕВРОПА

Начало » Последни публикации

25.01.2018

„Българското председателство на Съвета на Европейския съюз дава ясен сигнал на младото поколение европейци, че тяхното бъдеще е приоритет за нас. Мотото на Българското председателство е „Съединението прави силата“ и аз разчитам на подкрепата на всички колеги, за да работим заедно за една по-образована и иновативна Европа“.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на първата Европейска среща на върха по въпросите на образованието. Министър Вълчев участва в срещата по покана на европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.
„Първата Европейска среща на върха по въпросите на образованието е навременна и важна, защото даде тласък за определяне насоките за предстоящата обща работа в сектор „Образование“ за осъществяване на политическите приоритети, подкрепени от европейските лидери в края на миналата година.

„От изключителна важност е да увеличим размера на европейските инвестиции в образованието, за да можем да градим по-приобщаващи, образовани, иновативни и сплотени общества. Бъдещето на Европа е в ръцете на общества, обединени около общите европейски ценности, на граждани, притежаващи уменията за успешно личностно и професионално развитие.

Министърът изтъкна ролята на Програма „Еразъм+“ като едно от най-успешните постижения на ЕС. Бъдещето на програмата след 2020 г. е основен приоритет за Българското председателство и ще бъде обект на дебат на министрите в рамките на Съвета по въпросите на образованието, председателстван от България, на 15 февруари 2018 г. в Брюксел.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“