МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

Начало » Последни публикации

26.01.2018

„Образованието е най-важният разговор за бъдещето“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри днес дискусия, посветена на предизвикателствата пред образованието. По време на дискусията в Софийския университет бе представен доклад за световното развитие, изготвен от Световната банка.

„Оптимист съм за бъдещето на образованието в България, защото се правят важни крачки напред – законодателни промени, допълнителни ресурси от бюджета, увеличение на учителските заплати и приобщаване към системата на голям брой деца“, заяви директорът на сектор „Образование“ в Световната банка Хайме Сааведра.

Той посочи три основни момента, на които трябва да заложи всяка национална образователна политика – добри учебни програми, отлични учители и адекватно управление. По думите му учителите трябва да знаят, че е много важно учениците да бъдат научени както на базовите общообразователни знания, така и на умения и способности да мислят и работят в екип, да бъдат креативни.

Според Красимир Вълчев докладът е полезен, защото напътства и провокира институциите. Той отбеляза, че Министерството на образованието и науката го използва при формирането на политиките си.

„Наша основна цел е да научим децата на ключовите компетентности на 21 век, да инвестираме в тях от най-ранна детска възраст, да ги изградим като творци и мислещи личности“, допълни още министърът.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“