МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВАЖНО Е ДА ИНВЕСТИРАМЕ В НАУКА

Начало » Последни публикации

23.03.2018

„Трябва да увеличаваме средствата за наука, за да отговорим на обществените предизвикателства“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред екипа на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Днес там отбелязаха Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията. Министърът посочи, че инвестициите в наука са с най-невидими ефекти, но са най-дългосрочни.

„Работата на специалистите от НИМХ е изключително ценна за цялото общество. Климатичните промени и управлението на водните ресурси са определящи за бъдещето ни и трябва да сме подготвени с добра академична експертиза и необходимите специалисти“, допълни министър Вълчев. Той отбеляза, че метеорологията и хидрологията са сред областите с най-голяма научна стойност.
Служителите на НИМХ получиха поздравления от множество институции, които разчитат на експертната им работа. По време на събитието гостите разгледаха центровете на института, в които се правят прогнозите за времето, както и тези за опасни явления.

Заедно с Великобритания, Германия, Франция и Чехия, българският институт е един от петте метеорологични центъра в Европа, които в най-голяма степен отговарят на световните критерии за качество.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“