ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В УСЛУГИ И ПРОДУКТИ

Начало » Последни публикации

18.04.2018

„За да сме успешни иноватори, трябва да превърнем резултатите от научните изследвания в нови и по-добри услуги и продукти. По този начин ще бъдем конкурентоспособни и ще подобрим качеството на живот на гражданите в цяла Европа“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов при откриването на Деня на осведомеността на Европейският институт за иновации и технологии (EIT).

По думите му бъдещето на Европа е свързано с нейната способност да осъществява нововъведения. Николов призова българските учени да се възползват от подобни инициативи, както и да се присъединят към общността на института, за да реализират свои иновативни продукти на пазара и да развият предприемаческите си умения. „Това ще помогне на България да създава нови работни места“, добави заместник-министърът.

Изпълняващият длъжността „директор“ на EIT Мартин Керн посочи, че Европейският институт иска да насърчи сътрудничеството с участниците в образователните процеси в България, бизнесът и българските учените.

На форума днес кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че във визията за развитие на града приоритет са иновативните решения и зелените политики. „Нашите усилия са насочени към това да прилагаме иновациите в управлението и проектите за града, с които подобряваме живота на хората. Паралелно с това, общината търси иновативни решения при изпълнението си на ежедневните задачи“, допълни тя.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“