СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА ОТВОРИ ВРАТИ В СОФИЯ ТЕХ ПАРК

Начало » Последни публикации

10.05.2018

Осмото издание на „Софийския фестивал на науката“ се провежда от 10 до 13 май в София Тех Парк. Над 100 събития с участието на повече от 80 учени от 17 държави ще бъдат част от програмата.

Министерството на образованието и науката, Британският съвет и Столична община са организатори на инициативата, която е посветена изцяло на децата и всички занимания и творчески работилници са отворени и напълно безплатни.

„Този фестивал е истински празник. За мен е огромно удоволствие да видя как децата започват да се интересуват от наука и смятам, че трябва да направим така, че тя да стане привлекателна за децата, като я съчетаем с изкуството и спорта. Радвам се, че тази година с нас тук са много известни учени от различни страни, които ще покажат атрактивната и красива страна на науката“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката професор Иван Димов по време на откриването на събитието.

В рамките на фестивала  ще се проведат атрактивни училищни програми за деца и техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития ще дадат обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Освен поредицата уъркшопи, гостите ще могат да разгледат редица изложби, книги и над 50 щанда, около които ще се правят различни експерименти и демонстрации за деца и възрастни.

По време на фестивала ръководителят на националния ни отбор по астрономия Никола Каравасилев ще разкаже вълнуващата история на британския изследовател Стивън Хокинг. Друг интересен гост е  д-р Рос Фишър, който  ще пренесе гостите в света на медицината, ще им разкаже за особеностите на детската хирургия и за своя интригуващ професионален път. Участниците ще имат възможност да поемат и на своеобразно пътешествие в бъдещето, организирано от футуристи и нанотехнолози. Професор Николай Витанов от Софийския университет ще запознае учениците с квантовите компютри и как те могат да решават задачи, които са практически нерешими за обикновените компютри. Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан, авторът на редица бестселъри в областта на научната литература Саймън Хинх и водещия в световен мащаб изследовател в областта на уеб-технологиите професор Уенди Хол също ще се включат със своите презентации. Кулминацията на събитието ще бъде Националният финал „Лаборатория за слава“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“