ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ИНВЕСТИЦИИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕ СА ВАЖНИ ЗА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И ИНОВАТОРИ

Начало » Последни публикации

14.05.2018

„Един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз е да подобри конкурентоспособността на Европа чрез научни изследвания, иновации и повишаване на дигиталните умения. Развитието на цифровизацията и електронните инфраструктури са от стратегическо значение за нас и за Югоизточна Европа. Необходимо е да инвестираме в обучение и научни изследвания, защото само образованието може да даде необходимите умения на следващото поколение изследователи и иноватори, които ще работят в новата цифрова среда“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по време на първи работен семинар на e-IRG за европейските инициативи в областта на суперкомпютрите и електронните инфраструктури в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие. Във форума участваха представители на страни членки на ЕС, държави от Западните Балкани и Близкия Изток.

По време на срещата бяха представени големите европейски проекти в областта на изчислителните системи „Quantum Computing“ и „Human Brain Project“. Участниците очертаха и съвременните предизвикателства пред високопроизводителните изчисления и обработката на големи масиви от данни. Обсъдена бе и ролята на структурните фондове за изграждане на електронните инфраструктури в страните от Югоизточна Европа.

Е-IRG е стратегически орган, който подпомага интеграцията в областта на европейските електронни инфраструктури между държавите-членки на Европейския съюз. Такъв тип работни посещения се организират два пъти годишно и се провеждат в страната, поела европредседателството. Съорганизатор на събитието тази година е Институтът по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“