51 138 ЗРЕЛОСТНИЦИ ПОЛОЖИХА ДЗИ ПО БЕЛ

Начало » Последни публикации

21.05.2018

51 138 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът се проведе в 653 училища. На третия модул дванадесетокласниците трябваше да пишат аргументативен текст на тема „Човекът и вярата“ по „Вяра“ на Никола Вапцаров.

В националното външно оценяване по български език и литература след VII клас участваха 55 289 ученици в 1747 училища. Те писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач на откъс от произведението на Бранислав Нушич „Седем хайдути и едно магаре“.

Резултатите от външното оценяване за седмокласниците ще са готови до 6 юни, а от матурите – до 13 юни. Учениците, които не са успели да се явят, ще могат да кандидатстват за място в гимназиите с оценките от дипломата, преобразувани в точки. Според заместник-министър Таня Михайлова изпитните варианти са съпоставими като трудност с миналата година. „Ако учениците са били подготвени, не би трябвало да се затруднят“, добави тя.

Анулирани бяха 12 изпитни работи.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“