МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПОСЕТИ ЕВРОПЕЙСКОТО УЧИЛИЩЕ В БРЮКСЕЛ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

Начало » Последни публикации

23.05.2018

На специален празник по повод 24 май в Европейското училище в Брюксел гостуваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на Българското председателство на Съвета на Европа Лиляна Павлова. Те поздравиха учители, родители и ученици с празника и пожелаха успех в бъдещата работа на училището.

„Днес България не е само във физическите граници, България е в много точки на света и това което обединява тази невидима България са българският език и книжовност. Езиковото и културното разнообразие са едни от важните ценности на тази Европа, която градим. Важно е за децата да запазят връзката  си с родината“, каза министър Вълчев.

Министър Лиляна Павлова изрази своята вяра в убеждението, че кирилицата е несравнимо богатство, което сме дали на Европа, света и многообразието, което ни събира и обединява. Тя призова учениците да се гордеят, че са българи и да познават своята история.

Европейското училище в Брюксел в Лаакен се помещава в историческата сграда на бившата Кадетска военна академия. То отваря врати през 2012 г. за 1500 ученика от всички националности на ЕС. Учениците в българската секция на училището са над 90. Там те имат възможност да учат български език още в предучилищната група.

24 май е най-любимият ни празник. Малко народи имат привилегията да празнуват азбуката и малко народи имат празник на знанието, заяви министър Красимир Вълчев на тържество в чест на празника на българската просвета и култура и славянската писменост в централата на Европейската комисия вечерта на 22 май.

Организатори на събитието бяха еврокомисарят Мария Габриел, министерствата на образованието и науката, на културата, и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Това е уникален празник, с който казваме, че за нас думите "духовност", "култура", "език" и "азбука" са изпълнени със съдържание, заяви Мария Габриел.

Искаме да покажем, че сме европейци, че корените на Европа са и при нас, че сме неразделна част не от вчера и днес, допълни министърът на културата Боил Банов.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“