ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ЕКИПИ ОТ МОН ЩЕ ОКАЗВАТ ПОДКРЕПА НА УЧИЛИЩАТА НА МЯСТО

Начало » Последни публикации

17.09.2018

Министерството на образованието и науката ще оказва методическа помощ на учителите в училищата чрез своите експерти. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на среща с директори на детски градини и училища, с представители на общината и синдикатите в област Видин. Екипи от МОН ще посещават училищата, за да обсъждат различни практики и решаването на конкретни въпроси по места съобразно наредбите и указания на МОН. „Идеята е да обсъдим каква подкрепа е необходима при спецификата на всяко училище. Искаме да сме сред Вас - учителите, за да има спокойствие в системата“, заяви Таня Михайлова. 

Екипите, сформирани по искане на министър Красимир Вълчев, ще стартират през октомври. По думите на Михайлова целта на тези срещи е да се обменят идеи и решават определени казуси, да се работи заедно от представители на различните институции в образованието. 

Другата тема, която заместник-министър Михайлова коментира с учителите, бе постепенното преминаване към едносменен режим. Този процес ще се планира съвместно с общините, според възможностите – пристрояване, ползване на съществуващи сгради или промяна в приема.

По повод мащабните ремонти, които се извършват във Видин (в 6 училища), тя апелира директорите да взимат всички мерки за осигуряване на здравословни и безопасни условия за учебния процес.

Проблемите в организацията на работа, графика за учебното време и ваканциите, както и предстоящото национално външно оценяване в VII клас бяха сред темите на срещата. Заместник-министър Михайлова специално призова директорите да спазват трудовото законодателството и да не назначават учители на краткосрочни договори. Другият ѝ апел беше да не се подлагат родителите на натиск да правят дарения.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“