МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ИНВЕСТИЦИИ В УЧИТЕЛИ И ИНОВАЦИИ ОТ УЧИТЕЛИТЕ СА ФОРМУЛАТА ЗА ПРОМЯНА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

04.10.2018

Формулата за промяна в образователната система е „Инвестиции в учители и иновации от учителите“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред участниците в кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“ под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. По думите му обучението на учители, които преподават „Компютърно моделиране“ в трети клас, ще продължи в рамките на проект „Образование за утрешния ден“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и по други програми за квалификация на национално и училищно ниво. Всяка промяна в образователната система започва от обучението на учителите, заяви министърът.

Министър Красимир Вълчев обяви, че по проекта за 105 млн. лева по ОП „НОИР“ ще има обучения за ученици и за учители, които преподават чрез информационни технологии и ще създават дигитални уроци. Процедурата ще обхване всички 1949 общообразователни училища. По този проект децата ще се учат да програмират в извънкласни занимания още от първи клас. Чрез цифровизирането на образованието учителите променят живота на децата, дават им още един хоризонт, подчерта еврокомисарят Мария Габриел. Тя също посочи, че е добре дигиталното образование да започне в най-ранна възраст.

Предвижда се и създаване на модерна образователна платформа, достъпна за всички учители, които ще могат да я използват в клас и да преподават по различен начин. Новите методи на преподаване, новите учебни програми и начини на оценяване в условията на дигитализация, според министъра, ще доведат до по-добри резултати. Информационните технологии променят начина, по който децата учат, отбеляза Красимир Вълчев. Затова използването им води до повишаване на резултатите в обучението. Помага и на онези деца, за които съществува риск да отпаднат от образователната система.

В момента 1100 училища имат Wі-Fі. Очаква се следващата седмица да бъдат отпуснати 7 млн. лева за други 700, а до началото на следващата година ще има мрежа и в останалите 600, каза министърът.

По време на форума, в който участваха учители от 43 училища в цялата страна, бяха обсъдени успешни практики и предизвикателства при въвеждането на дигиталното образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“