НАД 24 000 ДЕЦА СЕ ВКЛЮЧИХА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА КОДИРАНЕТО

Начало » Последни публикации

20.10.2018

Над 24 000 деца от 55 населени места в България направиха своите първи крачки в роботиката, програмирането и моделирането по време на Европейската седмица на кодирането от 6 до 21 октомври. В отговор на призива на МОН бяха проведени близо 600 семинара в училища в цялата страна. Семинарите включваха още „Програмиране на сензори и датчици за управление на „умни домове“", изкуствен интелект и 3D моделиране и принтиране. За първи път имаше организирани събития от детски градини и университети, както и от образователни институции и бизнеса.

Гости на децата в компютърната зала на Първо СУ “Пенчо Славейков” в София бяха еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Учениците демонстрираха пред тях наученото, като провокираха робота Финч да се движи, говори, танцува и рисува. По време на урока по програмиране ученици направиха своите първи стъпки в кодирането по лесен и забавен начин. По време на занятието бе показан специфичен компютърен език, с помощта на който може да се управлява робот.

Семинарите в Седмицата на кодирането бяха организирани от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Посолството на САЩ в България в сътрудничество с регионалните библиотеки във Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Силистра, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Хасково и с градските библиотеки в Димитровград и Казанлък.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“