ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: УЧИЛИЩАТА И БИБЛИОТЕКИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕЦАТА

Начало » Последни публикации

08.11.2018

„Министерството на образованието и науката (МОН) ще насърчи сътрудничеството на детските градини и училищата с библиотеките в страната за изграждането и развиването на дигиталните умения на учениците“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Националния форум на Фондация „Глобални библиотеки-България“, който се проведе в София.  

Тя подчерта, че в началото на следващата календарна година МОН ще инвестира 25 млн. лв. в дейности по интереси, насочени предимно към дигитална креативност, математика, природни науки и технологии. „Определяме библиотеките като стратегически партньор, защото днес децата и учениците не виждат в тях само хранилища за книги, а и места, в които ще получат първите си уроци по кодиране, ще могат да работят с 3D принтери, ще разберат какво е анализ на данни“, каза Деница Сачева.

Заместник-министърът обясни, че библиотекарите по света имат нова мисия – да подобряват дигиталната култура на обществата като увеличават достъпа до електронно съдържание. „Те са хората, които определят надеждната информация и гарантират, че колекциите от данни и сайтове ще са достъпни в бъдеще по стабилен и надежден начин“, допълни Сачева.

Тя благодари на библиотеките в страната за участието им в Европейската седмица на кодирането. В нея се включиха почти 24 000 деца, от които 4500 са научили за инициативата от библиотеките.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“