МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ РАЗШИРИМ ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕЦАТА

Начало » Последни публикации

09.11.2018

„С инвестиции в учителите, в информационните технологии и в иновациите създаваме модерно образование за българските деца. Все повече училищата със своите добри практики ще генерират промени в цялата система“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за дигитална, виртуална реалност и изкуствен интелект „Future of Reality“, която се проведе в София Тех Парк.

Според него днешните деца учат и възприемат в по-голяма степен информацията, ако са я получили чрез електронно устройство. Те трябва да имат базови знания, но и социални, граждански умения и умения за учене. „Ще разширим базата от дигитални компетентности на децата. Ще създадем отворено образователно пространство в облака. Ще дадем възможност на учителите да правят онлайн уроци и дигитално съдържание“, посочи Вълчев. Министърът обясни, че информационните технологии в най-голяма степен променят живота ни, както и образователните системи.

Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подчерта, че иновациите трябва да се подкрепят. Затова тя ще настоява ЕК да отпусне 16 млрд. евро по „Хоризонт Европа“. „Трябва да продължим инвестицията в дигитални умения и цифрови компетентности. Ако не инвестираме в хората, които да управляват и контролират процеса на дигитализация, той няма да се случи по най-добрия начин“, каза Габриел и добави, че България има потенциал да се превърне в хъб за виртуална реалност. По думите й ЕК има предложение всяка област да има отделен хъб, като страната ни може да стане лидер на Западните Балкани.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“