ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ИНОВАЦИИТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

14.11.2018

„За мен е чест да съм сред професионална общност на новатори. Иновациите са задължителна част за българското образование, защото очакванията от страна на бизнеса, родителите и децата е огромно. За целта са нужни хора като вас, отворени към новото, които не се страхуват да експериментират“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на майсторски клас "Иновации в класната стая“, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ и Община Пловдив.

Тя подчерта, че Министерството на образованието и науката подкрепя дигитализацията на учебния процес с уточнението, че технологиите са само инструмент за постигане на по-високи резултати, затова трябва да се търси балансът. И посочи, че към момента 294 училища у нас са със статут на иновативни, което е със 100 повече от миналата година. Най-много са в София - 77, а в Пловдив са 31.

За да обменят опит как иновациите променят качеството на образователния процес, как облачните технологии и електронни платформи трансформират средата и повишават мотивацията на учениците 220 директори и педагогически специалисти от училища и детски градини, представители на РУО и социални партньори от 50 населени се включиха във форума.

Заместник-министър Сачева бе удостоена с плакет „Посланик на добра воля“ на „Световен образователен форум България“. Отличието й бе връчено от председателя на фондацията Мария Гайдарова.

Във форума участваха още Тон Дайф, президент на „Световен образователен форум“ и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори, Риа Верлинде, член на борда на Националната асоциация на училищните лидери в Белгия, Йохани Курунен, специален учител, преподавател по история и директор на училище от Финландия, и Асен Александров, директор на 51 СУ в София и заместник-председател на комисията по иновации към МОН.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“