МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: АКО ПОЗНАВАМЕ ИСТОРИЯТА СИ, ЩЕ СЕ СЪХРАНИМ КАТО БЪЛГАРИ

Начало » Последни публикации

30.11.2018

„Обучението по история има важната и отговорна задача да формира активна гражданска позиция у младите хора. То не се свежда само до изброяване на факти, имена и събития“. Това заяви  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Националната конференция „Историята в училище – осъзнаване на процесите в миналото за изграждане на бъдещето”. „Надали има друг предмет, може би само литературата, на който да се разчита да опазим българската нация, корени, националната идентичност и традициите. Историята е важна за формирането на всеки като ценности и принадлежност към българската нация“, посочи той.

Министър Вълчев подчерта, че разчитаме на историята да създава граждански компетентности у подрастващите и допълни, че с влизането си в Европейския съюз България е направила цивилизационния си избор. „В най-новата история на България има събития, които не кореспондират с общоевропейските ценности, но разговорът в тази насока ще продължи до намирането на подходящи инструменти за реализиране на възпитателната работа сред децата. Това е задача на учителите по история, които ще бъдат стимулирани да се квалифицират и да създават иновации“, каза още министърът.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева подкрепи думите му, че трябва да се върви в посока към изучаване на повече българска история. Според нея дебатът е необходим, защото и младите хора желаят да обменят мисли, да изразяват мнения и по този начин ще се формират като личности.

Участниците в конференцията подкрепиха Министерството на образованието и науката за въвеждане на съвременни програми по история, но без политизиране на историята и изопачаване на факти по време на преподаването. В това отношение междупреметните връзки, особено тези между литературата и историята, са особено важни. Учителите предлагат още университетите да синхронизират програмите си за обучение на учители по история, като ги осъвременят на база на най-новите исторически доказателства.

Конференцията бе организирана от Синдиката на българските учители и фондация "Конрад Аденауер".

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“