ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: ОБРАЗОВАНИЕТО Е УНИВЕРСАЛНИЯТ ОТГОВОР НА БЪДЕЩИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Начало » Последни публикации

22.01.2019

„Има глобален политически консенсус, че образованието е универсалният отговор на всички бъдещи предизвикателства. Независимо дали става дума за професии на бъдещето, дигиталната трансформация на обществата, възможностите на изкуствения интелект, фалшивите новини, климатичните промени или сигурността. Винаги отговорът е повече инвестиции и промени в образованието“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на XVI издание на Световния форум за образование в Лондон. Събитието събра министри и заместник-министри на образованието от 95 държави.

По думите на Сачева ефективното приложение на политиките изисква активно сътрудничество на учителите, семействата, учениците и цялото общество, както и насърчаване на иновациите в образователния процес и на уменията за учене през целия живот. Тя се включи в обсъждането на теми като финансирането, основано на образователни резултати, и анализ на данните от образованието.

Като част от Световния форум за образование ще се проведе и изложението BETT, в което участват над 800 представители на бизнеса, 103 образователни стартъп компании и над 34 000 представители на образователните общности в различните страни. България ще бъде представена от директори на училища, експерти от Министерството на образованието и науката и социални партньори.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“