МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВАЖНО E ДА ПРОДЪЛЖИМ С ПОЛОЖИТЕЛНОТО СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА, КОИТО ПОДГОТВЯТ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Начало » Последни публикации

28.01.2019

Имаме предпоставки да продължим да подобряваме качеството на медицинското висше образование, защото е изключително важно да обезпечим с медицински специалисти системата на здравеопазването в дългосрочен план. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Варна, където с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Света Марина“. Министър Вълчев посочи, че това е първият случай на болница с принципал държавно висше училище. „Имаме всички основания да считаме, че това ще бъде успешен модел тук във Варна“ каза той. Министърът поздрави настоящото и бившите ръководства както на държавното висше училище, така и на болницата, за доброто стратегическо и финансово управление на двете институции. Това е довело до подобряване на качеството на образованието и на здравните услуги. Множество студенти от страни-членки на ЕС учат в МУ-Варна и това доказва, че медицината е от професионалните направления, които са най-конкурентни на европейския образователен пазар, смята министърът. „Това е много важно и с ръководствата на медицинските висши училища разговаряме да продължаваме с положителното стратегическо развитие на държавните училища, които обучават в тази област. А също така да запазим и репутацията им - да не се изкушават самоцелно да приемат студенти, да правят филиали в чужбина и т.н. “, отбеляза министърът. Той посочи, че и новото ръководство на Медицинския университет в София също е променил политиката си в положителна посока.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“