ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА ОТКРИ СЕМИНАР "НАЦИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИОННА РАМКА И НЕЙНОТО СЪОТНАСЯНЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КВАЛИФИКАЦИОННА РАМКА"

Начало » Последни публикации

23.10.2012

На 23 октомври 2012 г. заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова откри заключителен регионален семинар със заинтересованите страни за обсъждане на проекта на Национален доклад за съотнасянето на Националната квалификационна рамка на Република България към Европейската квалификационна рамка за учене през целия живот и самосертифицирането й към Квалификационната рамка за европейското пространство за висше образование.

Заместник-министър Евтимова обясни, защо подобни информационни форуми са изключително важни с думите: „Тези информационни срещи са необходими, за да се запознаят българските граждани какво налага тези въведения и какви ще са ползите от тях. От следващата академична и учебна година ще трябва всички документи за образование и квалификация да съдържат съответното ниво от Националната квалификационна рамка и референтното му ниво от Европейската квалификационна рамка.”. Г-жа Евтимова допълни, че изготвянето на Националния доклад за съотнасяне, който ще бъде представен пред Европейската комисия, протича и понастоящем. „Докладът описва как всички нива от Националната квалификационна рамка съответстват на нивата от Европейската квалификационна рамка и веднага след приемането му ще можем да направим необходимите промени в двете наредби, касаещи документите”, изясни още заместник-министър Евтимова.

Тя завърши с благодарност към чуждестранните експерти, които взеха участие в семинара: г-н Джеймс Кале, постоянен секретар на малтийското Министерство на образованието и заетостта, г-н Джеймс Мъри, директор по академичните въпроси на представителния орган на Ирландския технологичен институт, г-н Вилфред Бомгарт, заместник директор в Министерството на образованието и обучението на фламандската общност на Белгия и г-жа Габриела ди Франческо, началник отдел в Института за развитие на професионалното обучение на работници на Италия.

Пред журналисти заместник-министър Евтимова обясни как ще функционира системата: „Осемте нива от рамката са от нулевото ниво до 8-ма степен - докторантура, подчерта г-жа Евтимова. 8-ма степен е докторантура, 7-ма е магистратура, 6-та - бакалавър и така върви надолу до нулевата предучилищна степен”.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“