ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ДОВЕРИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ КЪМ УЧИЛИЩЕТО ЩЕ СЕ ПОВИШИ С ПОМОЩТА НА УЧИТЕЛИТЕ

Начало » Последни публикации

08.02.2019

"Образованието в България винаги се е градило с подкрепата на родителите за учителите и училището. То е приоритет не само на правителството, но и на всяко семейство". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в Тетевен по време на инициативата „Да върнем родителите в училище“ на депутата в Европейския парламент Асим Адемов.

"Расте разбирането на родителите за влиянието на училището върху децата им. То не само образова, но и възпитава личности", посочи заместник-министърът. По думите й е важно да се изгражда училищна общност, което предполага доверие между всички страни. Тя смята, че учителят има ключова роля за преодоляване на отчуждаването. "Привличането на млади преподаватели също ще възвърне доверието", посочи Михайлова. Тя увери, че МОН ще продължи да подкрепя училищата за справяне с агресията, заради която има конфликти между учители и родители. Работата с родители ще бъде финансирана по новите национални програми на МОН, както и по проекти с европейски средства.

„Искаме нашите деца да излязат от училище подготвени, образовани и възпитани“, заяви евродепутатът Адемов, който по професия е учител. Той каза, че с кампанията иска да помогне за по-качественото образование и чрез по-добра комуникация да се възвърне доверието в учителите. По думите му родителите трябва да участват повече в училищния живот, да са по-ангажирани, като така ще знаят повече за своето дете и за ролята на българския учител.

В дискусията се включиха и представители на местната власт.

Преди срещата Таня Михайлова и Асим Адемов посетиха ОУ „Васил Априлов“ в село Градежница, детска градина „Изгрев“ в село Глогово и Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен, където екипите за обхват работят много добре с родителите. В Градежница са реализирани много проекти за модернизация и ремонт, финансирани от МОН, общината и Министерството на околната среда и водите. В част от тяхното изпълнение са участвали родители и хора от селото, учители и ученици. Така е направена класна стая сред природата. Ремонтиран е и покривът, изградени са модерни санитарни възли в сградата. Училището е оборудвано и с ученически шкафчета, осигурени от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“.


"Благодарение на доброто взаимодействие с родители и община, всички деца от село Глогово посещават детска градина", разказаха учителите.

Добри контакти с близките на учениците поддържат и в професионалната гимназия, въпреки че там учениците са от различни селища в цяла Северна България.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“