МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ „ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ГОДИНАТА”

Начало » Последни публикации

18.10.2012

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов участва в тържествената церемония по връчване на наградите „Изобретател на годината” и обявяването на имената на изобретателите, вписани в златната книга на Българските откриватели и изобретатели на събитие, организирано от Патентното ведомство и Съюза на изобретателите.

Министър Игнатов връчи приза в категория „Машиностроене и строителство” на екипа на проф. д-р Огнян Алипиев за изобретението „Хидромашина с вътрешно зацепване”. Хидромашината ще намери приложение в машиностроенето като зъбна помпа или хидромотор от хидравличните системи на различните видове машини и съоръжения. Министър Сергей Игнатов поздрави екипа за успеха му и припомни, че първият българин, който някога е получавал патент е Николай Тошкович през 1857 г., именно в категория „Машиностроене и строителство”.

В категория „Химия и биотехнологии” отличен бе екипът на проф. Спартак Хаджиев за изобретението „Средство с антитуморна активност на базата на БЦЖ ваксина, метод за неговото получаване и използването му”. А в категория „Електроника и електротехника” наградата получи проф. Енчо Попов за изобретението „Безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси”. Наградените получиха статуетки и грамоти. Доцент д-р Виолета Андонова, проф. д-р Сия Лозанова и професор Владко Панайотов са изобретателите, които бяха вписани в златната книга на Българските откриватели и изобретатели през тази година.

Събитието почетоха още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и г-н Беноа Батистели, председател на Европейското патентно ведомство, който е в България по повод 10-годишнината от приемането на страната ни в Европейската патентна организация. В нея членуват 37 държави – всички страни от ЕС, плюс Албания, Хърватия, Македония, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Турция. Европейските патенти покриват пазар от около 570 млн. души.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“