ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ГЛОБАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ТРУДНА, НО НЕОБХОДИМА ТЕМА

Начало » Последни публикации

20.02.2019

Ключовата дума за бъдещето, особено пред образователната система, е балансът. Ако искаме да запазим света цял и в мир, като добро място за живеене, то в образователната система трябва да обучаваме младите хора на баланса, който е необходим по отношение на ценностите, на хуманизма, на взаимната свързаност на целия свят, на технологиите. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на обучението за учители по проект за насърчаване на глобалното гражданство, който се изпълнява съвместно със Синдиката на българските учители.

Заместник-министърът определи глобалното гражданство и глобалното образование като трудна, но необходима тема. Защото като граждани на 21-ви век младите хора имат повече възможности, но и повече предизвикателства пред себе си. Образованието е основната причина за движението на младите хора, посочи г-жа Сачева и добави, че овластявайки ги с технологиите, трябва да се стремим да запазим у тях и основните ценности, свързани с толерантност, хуманизъм, взаимно уважение и желание за самоусъвършенстване.

За необходимостта от гражданско образование и насърчаване на глобалното гражданство говори и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. „Гражданското образование стои в основата и във фундамента на изграждането на едно устойчиво общество, на едно общество с ценностна система, която да подпомага това, което ние искаме да се случва, за да се преодолеят всички негативи в училището и в обществото като цяло“, каза  тя.

Обучението по проекта, финансиран от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, на тема: „Методи на обучението с оглед насърчаването на глобалното гражданство“ се провежда от  Министерството на образованието и науката в партньорство със Синдиката на българските учители. В него се включиха директори на асоциирани към ЮНЕСКО училища и училища, чиито ученици са с изявени постижения по предметите, свързани с гражданското образование, както и отличени на олимпиадите по гражданско образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“