ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: НАШАТА ЦЕЛ Е ДЕЦАТА НИ ДА СА НАЙ-ДОБРИТЕ

Начало » Последни публикации

20.03.2019

“Промяната към по-добро може да се случи само чрез качествено образование. То може да осигури конкуренти кадри – хора, които знаят и могат. Качествените кадри от своя страна ще осигурят възможността за растеж на икономиката. Образованието е гаранция и за по-високи доходи”.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в Кюстендил по време на дискусия с представители на местната власт, директори на училища, детски градини и граждани.

“Учениците учат не за училището, а за да се справят в живота. Нашата задача е децата ни да са най-добрите, където и да се намират. Това е нашата цел”, каза заместник-министърт.

Като основни предизвикателства пред системата на образованието тя определи подкрепата на учителите и активното включване на всяко дете в учебния процес.

Михайлова посочи, че в центъра на образованието има два стълба – ученикът и учителят. “Нашата основна цел са високо образовани ученици и мотивирани учители, както и развитие на техните  компетентности”, допълни заместник-министърът.

По време на гражданския диалог бяха обсъдени регионални и национални политики в сферата на образованието. Участниците в дискусията акцентираха и върху реализирането на редица инфраструктурни проекти в цялата страна. Темата за професионалното образование и обучението също бе сред приоритетните по време на форума.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“