ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: С УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ ФИРМИ УЧЕНИЦИТЕ РАЗВИВАТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ

Начало » Последни публикации

25.03.2019

„Учебно-тренировъчните фирми са начин повече училища да възпитават у децата предприемачески умения. Те ще са необходими за бъдещата им реализация, независимо каква професия решат да упражняват“. Това каза заместник-министър на образованието и науката Деница Сачева по време на посещение в детските градини и училищата в област Монтана. Тя присъства на извънкласни занимания по кариерно ориентиране в берковското Първо OУ, което през тази учебна година получи награда за архитектурна среда.

Второкласниците от училището всяка седмица се запознават с различни професии като лекар, космонавт и архитект. В зависимост от професията учителката им Елизабета Боянова разработва различни игри и по този начин показва на децата какво работят тези специалисти. Училището провежда извънкласни занимания по грънчарство и килимарство, а според Деница Сачева това е начин да се запазят традиционно българските занаяти. Заради желанието на учениците да бъдат предприемачи тя посъветва учителите да създадат учебно-тренировъчна фирма.


Заместник-министърът посети и детска градина „Калинка“ в Монтана, където работи иновативна практика за сътрудничество с родителите. Градината вече използва и електронен дневник, в който отразяват посещенията на децата. „Работим по въвеждането на компетентностния подход още от детската градина. Промяната във философията на системата няма да е лесна, но на различни места виждаме преподаватели от бъдещето. В рамките на бъдещите ни проекти ще финансираме допълнително обучение по български език в детската градина и възможност за плащане на таксата за деца от социално-слабите семейства. С европейски средства 50 детски градини ще може да организират занимания по кодиране за деца. Ще има и средства за оборудване с дигитални устройства“, обясни Сачева.

На среща на тема „Образование“ в Монтана тя подчерта, че образованието е причина номер едно за мобилността. „То е важен фактор и във вътрешната мобилност и в същото време е универсалният отговор на всички предизвикателства“, поясни заместник-министър Сачева. По думите й за четирите години на мандата на сегашното управление ще бъдат вложени общо 2,4 млрд. лв. за модернизиране на системата и за изпълнение на ангажимента за двойно увеличаване на учителските заплати.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“