ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ЗА ДА СИ ДОБЪР ФИЛОСОФ ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗНАНИЕ И ЗА ДРУГИТЕ НАУКИ

Начало » Последни публикации

30.03.2019

Днес повече от всякога виждаме, че няма чиста наука. За да си добър философ трябва да имаш знание и за другите науки, както великите философи са съчетавали знания и са поставяли основите на други фундаментални за нашето общество науки – математиката, физиката, химията, науките за обществото.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към участниците в 31-ата национална ученическа олимпиада по философия, която се проведе във Варна. Тя отбеляза, че Блез Паскал е бил брилянтен физик и математик, който използва своите познания, за да изгради философските си постулати. По думите и от античността до днес учудването, заложената любознателност и любовта към знанието поставят началото на всяка съвременна наука. Мястото на философите е да свидетелстват за достойнството на човека и да сочат пътищата за неговото бъдеще, да ни предпазват от опасни манипулации на суетния свят, който ни заобикаля. Затова, вие бъдещи мислители, каквато и професия да изберете, бъдете аналитични и си задавайте въпроси, на които няма лесни отговори, каза заместник-министърът на учениците.

Първа награда получи Радослав Георгиев от Софийската математическа гимназия. Втори е Ангел Димитров от НГДЕК, а на трето място е Виктория Калева от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна.

В олимпиадата участваха 58 ученици от езикови и хуманитарни, математически и природо-математически гимназии, както и от средни училища и професионални гимназии.

Михайлова посочи, че днес предизвикателствата пред съвременния глобализиращ се свят са огромни и преди всичко ценностни – както за опазването на природата, така и за опазването на човешките души. Както за развитието на технологиите, така и за развитието на обществото и хуманизма. Големият интелектуалец, лингвист и философ Ноам Чомски ни учи да разпознаваме манипулациите в съвременното общество. Според него основният инструмент за социалния контрол е отвличането на вниманието на хората от важните за обществото въпроси, каза заместник-министърът. Участниците в олимпиадата решават тест с 10 въпроса от историята на философията и пишат есе. Във Варна зам.-министър Михайлова пожела успех и на участниците в националното състезание по математика, в което участваха ученици от 8 до 12 клас от цялата страна. Домакин на надпреварата беше Регионалното управление на образованието във Варна.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“