МЕБЕЛНИЯТ БИЗНЕС ПОДКРЕПИ УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

Начало » Последни публикации

28.03.2019

За първи път ученическото състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“ се проведе на място, където бизнесът представя най-новите си достижения. Отборите на 8 професионални гимназии от Пловдив, Русе, Варна, Велинград, Троян, Сливен, Хасково и Ямбол показаха своите изделия в рамките на международно изложение в София.

Състезанието бе организирано с подкрепата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и е резултат на доброто партньорство с МОН при изучаването на професия, за която не достигат кадри. В резултат и на това тази година има предложения за разкриване на повече паралелки в гимназиите, които да обучават бъдещи производители на мебели.

Комисията за оценяване на изделията бе съставена от представител на браншовата камара, специалисти от фирмите в мебелния бранш, които са партньори с гимназиите в дуалната система на обучение, и преподавател от Лесотехническия университет. След много сериозни изпити и защита на проектите за първенци бяха определени учениците от ПГ „Иван Вазов“ във Велинград заради тяхната изящна дърворезба. Втори е екипът от ПГ по строителство и дървообработване „Цар Иван-Асен II“ в Хасково, а трети – от ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив.

Участниците и техните партньори от бизнеса бяха поздравени от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Тя изрази увереност, че учениците ще се реализират в сфера, която ще докосне живота на много хора със стил, уют, усещане за топлина. И отбеляза, че при тяхната работа се изисква не само да произведеш нещо, но да вложиш въображение и сърце. „Професията ще ви носи винаги удовлетворение от свършената работа“, каза заместник-министърът. Според нея е много важно, че това състезание се провежда на място, където се представят най-добрите производители на мебели. Таня Михайлова пожела на учениците да участват в следващите изложения като производители. А те и разказаха какви техники и материали са използвали за изработване на изделията си, както и какви планове имат за своята професионална реализация.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“