ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: СЪЧЕТАНИЕТО МЕЖДУ ТРАДИЦИЯ И ИНВЕСТИЦИИ В ИНОВАЦИИ ГАРАНТИРА УСПЕШНО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА

Начало » Последни публикации

10.04.2019

Благодарение на съчетанието между традициите и инвестициите в иновации децата Ви ще имат здрави корени и криле за успешно бъдеще. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на откриването на Природонаучен център в Музейния комплекс на ОУ „Виделина“ в разградското село Сейдол, финансиран от фондация „Америка за България“. Сачева посочи, че в това иновативно училище по програма на МОН ще могат да идват учители и ученици от цялата страна, за да почерпят от добрите практики. Тя специално благодари на директора Динко Христов, който е успял да създаде уникална среда за децата.

В новооткрития център има лаборатория за провеждане на опити и упражнения по природни науки – химия, биология, физика и география. До него е оборудван кабинет, предназначен за дигитално обучение.

Гостите на тържеството участваха в атрактивни опити по химия, проведени от ученици.

Директорът Динко Христов повече от 20 години прокарва политика на учене чрез правене и изнесено от класната стая провеждане на часовете. Училището има музей с уникални сбирки, свързани с бита и историята, с животинския и растителния свят. В комплекса има тъкачница и предачница и други работилници. В тях децата учат, но и едновременно се трудят и създават. В грънчарското ателие те изработват изделия и рисуват. Имат си и собствена обсерватория.

Директорът благодари на всички спомоществователи за грижите, на своите колеги - за труда, както и на учениците и родителите, заради които училището се развива успешно. Тук се обучават 90 деца от 6 околни села, които всеки ден пътуват. Учителите също пътуват, но техният транспорт се изплаща. Организирано е целодневно обучение и кръжоци по интереси, които осигуряват високи резултати в ученето, спокойствие и дисциплина. Заниманията и трудът в екип им помагат да ценят мнението на другия и да не изпитват агресия, казва директорът.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“