ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: СВЕТОВНИТЕ БАЗИ ДАННИ СА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДИ УЧЕНИ

Начало » Последни публикации

10.04.2019

"Живеем във време на обмен на знания. Вярвам, че всичко което правим в областта на науката, трябва да бъде споделяно. Националният абонамент за световните бази данни в областта на научните изследвания, който осигуряваме чрез Министерството на образованието и науката, е прозорец към света. Включването на младите учени в тази платформа им помага да станат видими, да създават контакти, да се включват се в международни проекти и да публикуват своята работа“.
Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на форума за млади учени Research Eyes Open Wide, който се проведе в София Тех Парк.

Заместник-министърът поясни, че тези бази данни дават възможност и да се проследи цялостният напредък и активността на българските учени на международната сцена, както и да се прави оценка на научния потенциал на страната ни.

Ангелиева каза, че младите учени трябва да притежават редица умения, които не са свързани с тяхното образование. Според нея от изключително значение е например, учените да могат да изграждат умения за научно публикуване. По думите й в националния абонамент влизат безплатни обучения за работа с базите данни и за публикуване в отворен достъп, а абонаментът за Science Direct осигурява достъп до над 2000 списания от всички научни области.

„Министерството на образованието и науката осъществява редица други политики за подпомагане кариерното развитие на младите учени. Стартирахме Национална програма за млади учени и постдокторанти, по която изследователите получават стипендии и допълнително финансиране. Ще положим всички усилия да върнем младите изследователи в България“, каза още заместник-министърът.

В рамките на форума гл. ас. д-р Олга Антонова от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София представи проект на тема: "Ефектът на Дънинг-Крюгер сред младите учени или защо се подценяваме".

Гл. ас. д-р Зорница Йорданова от Университета за национално и световно стопанство направи демонстрация на своя проект „Няма граници за младите изследователи в днешния дигитализиран научен свят“.

Младежкия изследователски форум: Research Eyes Open Wide, организиран от Министерството на образованието и науката и научното издателство Елзевиер, цели да предостави на младите учени платформа за обмен на идеи и да предостави възможност за придобиване на знания и умения за подготовка на публикации, за разпознаваемост и популяризиране на тяхната работа, и за измерване на научните резултати.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“