ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: ЦЕЛТА НИ Е ЧРЕЗ ДИГИТАЛИЗАЦИЯ ДА ПРОМЕНИМ ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА

Начало » Последни публикации

11.04.2019

"В момента наш приоритет е да се направи пробив по „Индустрия 4.0“ и във висшето образование. Тук са големите шансове да се създаде уникален продукт, който да промени и икономиката на страната. Това е голямата ни цел“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов се обърна към участниците в „Masterclass Work 4.0“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ във Варна.

Той посочи, че уменията в дигиталната сфера са изключително необходими във времето, в което живеем, тъй като ще дадат равен старт в предстоящото излизане на завършващите студенти на пазара на труда. Затова училището трябва да направи всичко възможно да даде повече знания и изгради умения за работа в дигитална среда. Така от дигитални ползватели учениците и студентите да станат създатели на дигитални продукти.

Заместник-министър Николов отбеляза също, че ако досега Министерството на образованието и науката усилено работи по осигуряване на инвестиции в основното и средното образование, то сега те са насочени и към дигитализация на висшето образование.

По време на събитието председателят на настоятелството проф. Анна Недялкова представи стратегията за дигитализация на образователната и научноизследователската дейност във Варненския свободен университет, както и проекта "Алианс 4.0", който включва серия магистърски програми за индустрията,  за управлението и услугите, както и за учителите. В рамките на „Алианс 4.0“ вече са започнали иновативните магистърски програми „Предприемачество“, „Кръгова икономика“, „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ и „Data Science“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“