ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЗАВИСИ ДАЛИ ДЕЦАТА ЩЕ УСПЯВАТ В УЧИЛИЩЕ, СМЯТА МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ

Начало » Последни публикации

16.04.2019

От работата на преподавателите в началото на обучителния път зависи в най-голяма степен успехът на по-нататъшното образование, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на 12-та Национална научно-практическа конференция по предучилищно образование „Водим бъдещето за ръка”. Той каза, че предизвикателствата, които водят до това положително развитие са две - ранното обхващане, задържане и приобщаване на децата в образователната система, чрез посещение детска градина и създаването на добро сътрудничество и разбирателство с родителите. Като актуални теми той посочи и обема от знания и възпитателната работа в училище. Министърът анонсира предстоящото публикуване на проекта за стратегия за възпитателната работа. Той призова учителите да се възползват пълноценно от различните програми на Министерството на образованието и науката. Според него единственото правилно решение за гарантиране на устойчиво бъдеще и развитие на страната са инвестициите в образование и в мотивирани преподаватели.

Министър Вълчев се срещна и с представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които представиха свои иновативни практики и инициативи. Обсъден бе спадът на броя на студентите в страната като резултат от демографските фактори, заради достигането на връхната точка на масовизацията във висшето образование и на нерационалното търсене на дипломи, а не на знания. Министър Вълчев подчерта важността от регионална специализация, която видимо е постигната от русенския университет, и от сътрудничеството между висшите училища на национално и на международно ниво. По-рано министърът на образованието връчи сертификати на студенти, участвали в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Преди това заедно с депутати от региона той участва в награждаването на вицеевропейския шампион по вдигане на тежести за младежи Ангел Русев, който преди седмица спечели сребърен медал. Десетокласникът учи в спортно училище и е състезател на Тежкоатлетически спортен клуб (ТСК) „Русе“. По време на церемонията Красимир Вълчев отбеляза значението както на спорта като част за образователния цикъл и изграждането на младите хора, така и на учителите и треньорите като най-важни фактори в този процес.

От 2008 година Националната научно-практическа конференция събира всяка година специалистите по предучилищно образование – учители, директори, преподаватели от педагогическите факултети, експерти от общини и от РУО. Целта на форма е да намери отговор на съвременните предизвикателства пред българското предучилищно образование чрез популяризиране на добрия педагогически опит.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“