МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОЧАКВАМЕ СТУДЕНТИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В РАЗГОВОРА ЗА ПРОМЯНА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

07.05.2019

Предизвикателството пред днешните студенти е да бъдат студенти през целия живот, следващите поколения ще трябва да учат много повече заради динамиката в развитието, навлизането на изкуствения интелект и новите технологии. Това заяви министърът на образованието и науките Красимир Вълчев пред участниците в срещата на борда на Европейския студентски съюз, която се провежда в София. Той посочи, че все по-малка част от младите хора ще работят 40 години на една и съща позиция, голяма част от професиите ще се променят. Според министър Вълчев това променя ролята на висшето образование – трябва да се инвестира в много повече от висшите училища в подготовка на повече умения и компетентности у студентите, за да могат при развитието на технологиите лесно да се преквалифицират.

Красимир Вълчев призова студентите да участват в разговора за бъдещето на висшето образование, който е разговор за бъдещето на обществото. В приветствието си той посочи, че все повече ще сме свързани в европейското образователно пространство и препоръча висшите училища да се включат в европейски университетски мрежи. По думите му за нас е изключително полезно да си партнираме с европейските структури. Министърът припомни, че тази идея стартира по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тогава бе предложено и удвояване на средствата за европейската програма „Еразъм+“, която според министъра в най-голяма степен помага за обмяната на добри практики между студентите и висшите училища, за насърчаване на ценностите на европейското гражданство, толерантността и взаимното уважение на културите.

Министър Вълчев специално отбеляза доброто партньорство в България между МОН, националното представителство на студентските съвети и Съвета на ректорите у нас. Министърът посочи, че заедно с тях се работи за провокиране на промяна на учебните програми във висшите училища.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“