ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА ОТКРИ СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Начало » Последни публикации

09.05.2019

Министерството на образованието и науката полага много усилия и инвестира в развитието на младите иноватори, каза заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева при откриването на осмото поредно издание на Софийския фестивал на науката, който се провежда в София Тех Парк. По думите й форумът показва, че учениците могат да се забавляват чрез наука, а всичко представено на него е дело на млади изследователи.

И тази година една от основните цели на форума е да представи по интригуващ начин българската наука, учените и техните постижения. Ще бъдат разгледани теми от областта на точните и природните науки на достъпен език.
Ще се поставят и нови въпроси, като се обърне внимание на личности и събития, които са повлияли силно развитието на науката – от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната, до създаването на Периодичната система на химичните елементи, постиженията на БАН и Международния астрономически съюз.
Научни демонстрации, експерименти и работилници са само част от събитията, на които и малки и големи ще имат възможност да научат по нещо ново.
Част от фестивалната програма са и изложби, които представят богатството на природата и безкрая на космоса.
Новост е зоната „Направи си сам“, където деца ще могат сами да работят с технологии, да създават и изследват.
Фестивалът ще продължи до 12 май.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“