БЪЛГАРИЯ ПОДПИСА ДУНАВСКАТА ХАРТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ

Начало » Последни публикации

16.05.2019

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева подписа в Загреб Дунавската харта за млади таланти. Документът е разработен по проекта EDU-LAB и е насочен към подобряване на професионалните възможности за млади хора в дунавските държави. Това може да се осъществи чрез разработване на нови подходи в дуалната форма на обучение.

Заместник-министър Сачева определи резултатите по проекта като удовлетворяващи и обещаващи и посочи, че те ще подпомогнат развитието у младите на критично мислене и комплексен подход за решаване на проблеми. „Посланието на Дунавската харта в подкрепа на младите таланти трябва да стигне до всички университети, защото е необходима трансформация на учебните програми. Младежката безработица е проблем не само за Дунавския регион, но и за много държави в Европейския съюз“, подчерта тя.

EDU-LAB обединява партньори от сектора на висшето образование, държавни институции и бизнес организации. В продължение на две години и половина повече от 20 партньори от 10 държави си сътрудничиха, за да се осигури устойчива обвързаност между  образованието и трудовата заетост. Страните, подписали хартата, се ангажират да обогатяват дуалното обучение чрез включване на комбинация от теория и практика във висшите училища, както и на установяване на сътрудничество между университети и фирми в преподаване и приложни изследвания.

В церемонията по подписване на Хартата се включиха министри, заместник-министри и държавни секретари от Хърватия и Сърбия, както и преподаватели от технически университети в Белгия, Румъния, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария. От българска страна документът беше подписан още от кмета на Враца Калин Каменов и заместник-кмета на област Враца Мирослав Комитски.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“