МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ИНВЕСТИРАМЕ В МОДЕРНИ КАБИНЕТИ И СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ

Начало » Последни публикации

31.05.2019

„В следващите години акцент в политиките в образователната система ще бъде модернизирането на кабинетите в детските градини и училищата, както и изграждане на модерна спортна инфраструктура“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на откриването на ново футболно игрище и дигитален кабинет в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в ботевградското село Скравена.

По думите му трябва да се насърчи двигателната активност на учениците и нови подходи за преподаване, които да са свързани с подобрена материална база и технологии. „В последните години се работи активно в посока модернизация в много училища“, увери министърът и благодари на общините, които са основен партньор в този процес. Красимир Вълчев поздрави ръководството на училището в Скравена заради усилията да обхванат децата и да предизвикат интереса им. От следващата учебна година учениците ще могат да изучават природни науки, история, литература и български език в новия дигитален кабинет, финансиран с близо 20 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката. Той е оборудван с 3D маси, таблети и 3D телевизор, на който може да гледат образователни филми и съдържание.

По-късно министър Вълчев се срещна с училищната общност в община Ботевград. Той подчерта, че системата разчита на креативните и отговорните учители и ги призова да стимулират учениците сами да търсят и анализират информация. „Все по-малко ще се ползват учебниците заради множеството информационни източници. Учениците трябва да могат да се ориентират, да имат желание да учат и да надграждат уменията си и да създават електронно съдържание. В този процес учителят трябва да е лидер, а не лектор“, добави той.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“