МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: НУЖНО Е ПО-ГОЛЯМО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ

Начало » Последни публикации

04.06.2019

„Висшите училища трябва да взаимодействат в по-голяма степен помежду си, с професионалните гимназии в страната и с бизнеса. За да бъдат разпознаваеми, трябва да участват в европейски университетски мрежи“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща за връзката между професионалното образование и пазара на труда, която се проведе в Стара Загора.

По думите му една от големите задачи пред образователната система е да подсигури квалифицирани кадри, тъй като се очаква сериозен недостиг на работна ръка във всички сфери. „Променихме приема за гимназиите, като акцентирахме на професионалното образование. Имаме нужда и от кадри със средно техническо образование, така че се опитваме да стимулираме учениците да избират инженерни специалности. Във висшите училища също подпомагаме обучението в инженерно-техническите, аграрните, природните науки, както и в педагогиката“, поясни министърът.

По време на срещата Красимир Вълчев посъветва ръководството на Тракийския университет да открие катедра по информационни технологии и да започнат да обучават по такива специалности. „Дали ще сме динамично развиваща се страна зависи от това да обучим достатъчно IT специалисти. Няма съмнение, че Стара Загора е един от шестте града с потенциал за интелигентна специализация в областта на информационните технологии“, каза той.

В края на посещението си в Старозагорска област министърът посети Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. С учителския колектив той дискутира необходимостта от промяна на методите на обучение. Министър Вълчев ги призова да бъдат креативни и да ползват всичко, което може да привлече интереса на децата и да спомогне за научаването на материала.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“