МОН ФИНАНСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА МОДЕРНА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ЛАБОРАТОРИЯ НА АНТАРКТИДА

Начало » Последни публикации

29.07.2019


„Антарктида е малък континент с голяма видимост за науката, която се прави там. Българската антарктическа база е добър пример за това как трябва да работи подобна инфраструктура.

За науката не съществуват понятия като граници и държави. Когато говорим за Антарктида, отсъстват културните, икономически и социалните различия, които обикновено ни разделят. Там работят заедно учени от цял свят, които с изследванията си допринасят за запазването на ледения полюс за идните поколения“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на ежегодното съвещание на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP), на което страната ни е домакин. Гордеем се с нашата полярна програма, която се финансира от МОН, защото тя е един от най-видимите примери пред света за работата и постиженията на българската наука, добави директорът на Националния център за полярни изследвания професор Христо Пимпирев.

„Тази година България започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида с финансиране от министерството на образованието и науката“, съобщи професор Пимпирев.

Той допълни, че целта на Националната антарктическата програма е да се привлекат млади учени, които искат да работят и да се посветят на Антарктида. По думите му през следващия полярен сезон започва серия нови научни проекти на ледения континент. 

България бе избрана за домакин на международната среща заради успехите ѝ в изследването на Антарктида.

В срещата участват 175 делегати от 30 постоянни и 6 асоциирани държави от цял свят. Те ще обсъдят предстоящия полярен,  както и координацията и сътрудничеството между Националните антарктически програми. В рамките на конференцията над 50 представители от 21 фирми ще демонстрират техника и апаратура, която подпомага провеждането на полярни експедиции. Те представят последните модели хеликоптери и самолети, пригодени за работа в такива условия, както и верижни машини, които работят по заснежени и заледени терени. Гостите ще видят и най-новите облекла, пригодени за пребиваване в полярни условия. Българска фирма ще представи и възможностите за телекомуникации с Ледения континент.

Участниците ще коментират и въпроси, свързани с безопасността на провежданите операции на Ледения континент, телекомуникационните връзки и медицинското обслужване на т.нар. „полярници“.

Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката и Българският антарктически институт.

„Национална програма за полярни изследвания“ организира и поддържа  цялостната дейност, свързана с полярната ни база на остров Ливингстън. МОН финансира програмата и е неин координатор. Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“