БЛАГОЕВГРАД Е ДОМАКИН НА ЛЯТНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ШКОЛА ЗА УЧЕНИЦИ

Начало » Последни публикации

30.07.2019За деветнадесета поредна година в Американския университет в Благоевград се провежда Лятна изследователска школа по математика и информатика. Тя се организира от Ученическият институт по математика и информатика и в нея ще се включат 34 ученици от България, Испания, Италия, Канада, Катар, Нова Зеландия.

Сред тях са лауреатите на престижните европейски и световни научни панаири, като Европейското състезание за млади учени (EUCYS), Международния панаир по наука и технологии (Intel ISEF), Expo Sciences и други.

Те ще представят проекти по зададени теми, които са разработили с помощта на ментори.

В програмата са включени различни социални дейности, спортни турнири, екскурзии и вечери на талантите.
В рамките на школата  ще се проведе и семинар за учители, които ще обсъдят проектите на своите възпитаници. Те ще дискутират и по въпросите на изследователския подход в образованието, проектното обучение и работата с изявени деца.

В края на програмата ще бъдат обявени двама български ученици, които  ще представят страната ни в Research Science Institute (RSI) – шестседмична международна лятна школа, която ще се проведе в САЩ.

Лятната изследователска школа се финансира от Министерството на образованието и науката по програма „Образование с наука“ и Българската академия на науките.
Това е първата от серия дейности за подкрепа на проектното и изследователското обучение на Ученическият институт по математика и информатика. Той е създаден през 2000 г. по повод Световната година на математиката.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“