МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: НАЙ-ВАЖНИ ЩЕ СА ЗНАНИЯТА, УМЕНИЯТА И КОМПЕТЕНТНОСТИТЕ, КОИТО ДАВА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

19.09.2019

Важно да имате повече партньорства, да се свържете в европейски университетски мрежи. През следващите десетилетия всяко едно висше училище ще бъде малко, ако е само, на фона на един международен глобализиращ се пазар на висшето образование. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към студентите и преподавателите в Икономическия университет във Варна при откриването на академичната учебна година. Той отбеляза, че новото образователно пространство означава общи дипломи, общи правила и стандарти за качество. С финансови инструменти МОН ще насърчава свързването в европейски мрежи. През следващите години голяма част от студентите по няколко пъти ще си сменят не само работните места, но и професиите, заяви министър Вълчев. По думите му ще се променят и задачите на висшето образование – да се формират умения за учене през целия живот. Той отбеляза, че дипломите за висше образование ще дават все по-малко конкурентно предимство, а ще бъдат важни знанията, уменията и компетентностите. Във всеки един материален квадратен сантиметър около нас, създаден от човека, е проникнало образованието, което сме получили в училище и в университета. Като общество трябва да заложим на образованието, затова и казахме колко важни са учителите, заяви министърът. Той поздрави ръководството на университета за добрата репутация на висшето училище, а на студентите пожела да получат добро образование, за да са щастливи. По думите му този университет, който чества 100 години, има голям принос за страната, за хората във Варна и региона.

Министър Вълчев присъства и на откриването на зали за симулационно обучение във Факултета по дентална медицина в Медицинския университет. Студентите ще се подготвят на 50 модерни симулатора. Ние сме се доверили на Медицинския университет във Варна, който много бързо се утвърди като център за дентално обучение. Университетът е напълно конкурентен, с много добра база, каза министър Вълчев.

Статутът на училището по компютърно моделиране и компютърни системи бе обсъден в Техническия университет, където то се намира. Според министъра е възможно първоначално учебното заведение да функционира към Министерството на образованието в партньорство с ТУ-Варна и с Икономическия университет. Много е важно да имаме достатъчно специалисти в областта на компютърното програмиране и на дигиталната креативност. Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в бъдещето, развитието на информационните технологии, коментира Красимир Вълчев.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“